Megjegyzések a receptekhez Ilyen és ezzekhez hasonló ételeket ehettek Anne-k. A recepteket angolból fordítottam, és még nem próbáltam ki őket. Bárkinek kedve támad valamelyik recepttel kísérletezni, szeretném, ha megírná tapasztalatait a fórumban. Melasz A cukorgyártás mellékterméke, sűrű, barna, kellemetlen ízű, nagy cukortartalmú szörplé. A melasz rengeteg angol és amerikai teasüti alapja. Persze nekik könnyű dolguk van. Szinte a konyhák egyik alapfelszerelése, míg nálunk csak a jobb bioboltokban lehet hozzájutni. Ha eredetei formájában sehonnan se tudod beszerezni, helyettesíthetsz 1 csésze melaszt... 1 csésze mézzel 3/4 csésze barnacukorral 1 csésze juharsziruppal. Ha a barnacukrot egy fém cukortartóba teszed, és éjszakára egy nedves kendővel letakarod, akkor visszakapja a melaszos aromáját. A bögre
A bögre alatt kb. 2,5 dl-t értünk. Sült bab 2 bögre bab 15 dkg füstölt disznóhús (sonka) 1 közepes, kockára vágott fokhagyma ½ bögre melasz 1 teáskanál száraz mustár 1 teáskanál só ¼ teáskanál bors ¼ bögre barna cukor Mosd meg a babot és hagyd egy éjszakára ázni. Következő reggel lassú tűzön főzd egy órát.(Szedd le a habot, ha feljön a tetejére.) Öntsd le róla a vizet. Szeleteld fel a disznóhúst és a felét tedd a cserépedénybe. Ad hozzá a bab felét. Add hozzá a többi disznóhúst, a fokhagymát és a maradék babot. Keverd össze a cukrot, melaszt, mustárt, sót és borsot és körülbelül ½ bögre leöntött levét a babnak. Öntsd rá a babra. Adj hozzá annyi folyadékot, hogy befedje a babot. Süsd lefedve 120 C-on kb. 8 óráig, adj hozzá még vizet, hogy a babok fedve maradjanak. Hagyd fedetlenül az utolsó órában és óvatosan keverd meg egyszer.
A receptet a http://anne.honeytart.com oldalról fordítottam.
Rachel Lynde citromos piskótája
„A fák egészen olyanok, mint a gyerekek-, mondta Mrs. Lynde.- Az ember szinte észre sem veszi, és felcseperednek. Itt van mindjárt Fred Wright; még csak tizenhárom éves, és már olyan magas, mint az apja. Vacsorára forró, friss csirkehús lesz tésztában, és én egy kis citromos piskótát is sütöttem neked. Nyugodtan ágyba bújhatsz, mert ma szellőztettem ki a takarókat. Aztán Marilla, aki erről mit sem tudott, másodszor is átszellőztette őket, Millie meg harmadszor, így aztán alapos munkát végeztünk.”Anne családja körében, 1.fejezet
Kb. 4-5 tucatnyi jön ki belőle 3 és ¼ bögre liszt (kb. 2,5 dl-es bögre) ½ teáskanál szódabikarbóna 1 csipetnyi só ¾ bögre olvasztott vaj 1 és ¼ bögre kristálycukor ¼ teáskanál citromlé 2 tojás
Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius fokra. Zsírozd ki a tepsiket. Szitáld egybe a lisztet és a szódabikarbónát. Keverd össze a megolvasztott vajat, cukrot és a citromlét, majd kavard habosra a tojásokkal. Végül dolgozd össze a liszttel. Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagon, vékonyan lisztezett deszkán. Vágj ki köröket vagy négyzeteket és helyezd 2 cm-enként a tepsibe. Szórd meg kristálycukorral. Süsd 10-12 percig, míg elkezd barnulni.
Susan Baker gyömbéres mézeskalácsa tejszínhabbal
„Addig is-szólt közbe Susan, akiben egyfelől a kis Jem iránti szeretete és együttérzése, másfelől az a meggyőződése viaskodott, miszerint a doktor úrnak és a doktorné asszonynak tökéletesen igaza van abban, hogy nem engedi le a gyereket a Kikötő torkolatához azzal a falusi bandával a rossz hírű, iszákos öreg Bill Taylor kapitányhoz- itt a gyömbéres mézeskalácsod és a tejszínhabod, Jem kedves. Jemnek ez volt a kedvenc édessége, de lelke viharát ma semmilyen varázslattal nem lehetett lecsendesíteni.” Anne családja körében, 4.fejezet
¼ bögre cukor ½ bögre vaj ½ bögre melasz (cukorszirup) 1 teáskanál őrölt gyömbér 1 teáskanál őrölt fahéj ½ bögre gyöngyözve forró víz 1 és 1/2 bögre liszt 1 teáskanál szódabikarbóna
Keverd össze a cukrot, vajat, melaszt, fűszereket és a lisztet. Add hozzá a szódabikarbónát a forrásban lévő vízhez és keverd az előbbiekhez. Öntsd egy négyszögletes sütőformába és süsd 160 fokon 30 percig.
Tejszínhab 1 és ½ bögre sovány vanillía joghurt ½ bögre sovány tejszín 1 teáskanál porcukor
Béleld ki a szitát vagy szűrőt túrózsákkal (vékony lyukú anyaggal) és tedd egy tál felé. Tedd a joghurtot a túrózsákra, tedd a tálat a hűtőbe és hagyd csöpögni 1-2 órát, addig, amíg a joghurt egy bögrényire csökken. Hűtött habverővel verd a hideg tejszínt habbá, majd óvatosan keverd bele a joghurtot és a cukrot. Lehet egy kis illatos likőrt is keverni bele. Azonnal tálaljuk, vagy letakarva hűtőbe tesszük, de 8 óránál tovább nem tárolható, mert összeesik. Kb. 2 bögrényi lesz belőle.
Narancsos kocka „Susan – aki az utóbbi időben sehogy sem tudott a desszertjeire koncentrálni – mennyei „narancsszuflét” varázsolt ebédre, vacsorára lekváros buktát ígért, és még dupla adag karamellás süteményt is sütött.”Anne családja körében, 26.fejezet
900 gr olvasztott fehércsokoládé 226 gr natúr krémsajt 6 bögre porcukor 1 teáskanál narancs kivonat Keverd össze a krémsajtot és az olvasztott csokit, amíg jól össze nem keveredik. Keverd össze a cukorral, amíg a keverék sima lesz. Kavard bele a narancs kivonatot. Nyújtsd ki kb. 20x20 cm-re és hagyd állni, mielőtt felvágod kockákra. Tartsd hűtőben.
Ezüst és arany torta „Rilla azért merült mélységes bánatba, mert Susan azt mondta neki, hogy arany–ezüst tortát süt az Árvaház zsúrjára, amit neki, Rillának kell majd elvinnie aznap délután.” Anne családja körében, 34.fejezet
1 bögre vaj 2 bögre kristálycukor 3 tojás, szétválasztva 4 bögre átszitált liszt 4 teáskanál sütőpor 1 és 1/3 bögre tej 2 teáskanál vanília aroma
Melegítsd elő a sütőt 175 C fokra. Keverd össze a ½ bögre vajat és egy bögre cukrot, add hozzá a tojássárgákat és keverd össze jól. Tegyél két evőkanál sütőport 2 bögre lisztbe. Ezt a lisztet add váltakozva 2/3 bögre tejjel az előbbi krémes masszához. Öntsd két megzsírozott, meglisztezett 23 cm átmérőjű kerek formába. Süsd 20-25 percig, amíg meg nem sül. Várd meg, míg kihűl. Keverj össze 1 bögre cukrot és fél bögre vajat. Tegyél két evőkanál sütőport 2 bögre lisztbe. Ezt a lisztet add váltakozva 2/3 bögre tejjel az előbbi krémes masszához. Verd fel a tojásfehérjéket, és óvatosan kavard bele a masszába. Keverd bele az aromát (vanília). Öntsd két megzsírozott, meglisztezett 23cm átmérőjű kerek formába. Süsd 20-25 percig, amíg meg nem sül. Várd meg, míg kihűl. Kend meg ízlésed szerint váltakozva a sárga és fehér rétegeket valamilyen krémmel vagy cukormázzal, és kívülről is vond be a tortát cukormázzal.
Vajgömbök „Susan vajgömbjei óriási szenzációt keltettek, hiszen Glenben ilyet még nem láttak.”Anne családja körében, 14. fejezet
1 bögre vaj 1 bögre szitált porcukor ½ teáskanál só 1-2 bögre őrölt mandula vagy dióféle (pekandió) 1 evőkanál vanília aroma 2 bögre szitált liszt
Keverd ki a vajat habosra. Folyamatosan add hozzá a cukrot és a sót, keverd vele krémesre. Tedd bele a mandulát és a vanillint is. Add hozzá a lisztet folyamatosan, keverd el vele teljesen. Formázd kanállal golyókká vagy félhold alakúvá. Helyezd el egy lisztezetlen tepsire. Süsd 15-18 percig 162 C fokon. Vigyázz, hogy ne barnuljon meg. Még melegen szórd meg porcukorral.
Egy receptek piknikezéshez A piknikezés fiatalok és idősek által is kedvelt nyári szórakozás. Nincs felfrissítőbb, mint szeretteinkkel időt tölteni a szabadban, finom ételeket elköltve. Segítünk pár ötlettel, amivel egy ilyen piknikezésre készülhetsz.
Lazac-krém 213 gr lazac 250 g. krémsajt 1 evőkanál facsart citromlé 2 evőkanál reszelt fokhagyma 1 ½ kiskanál torma
Pikkelyezd le a lazacot, a bőrét és szálkáit is dobd ki. Keverd össze a krémsajtot, citromlét, fokhagymát és tormát. Add hozzá a lazacot és keverd össze. Tálald sós keksszel.
Csiga szendvicsek Vágd le a friss (szögletes forma) kenyér héját és hosszában vágd fel szeletekre. Kend meg mindegyik szeletet vajjal vagy valamilyen krémmel és ízlésed szerint pakold meg! Majd tekerd fel az egészet! Ha így szeleteled, kis csigaszerű szendvicseket kapsz. ( Szeletelés előtt tarsd hűtőben egy kis ideig.) Csicseriborsó saláta ½ kg Csicseriborsó ¾ bögre vékonyan felszeletelt zeller ¼ bögre vékonyan felszeletelt retek ½ bögre vékonyan felszeletelt lila hagyma vagy édes hagyma 1 evőkanál vagdalt, friss petrezselyem ½ bögre negyedbevágott koktélparadicsom Citrom-öntet: 2 evőkanál joghurt ¼ sovány majonéz 1 ½ teáskanál dijoni mustár ½ teáskanál só ½ kiskanál bors 1 kiskanál frissen reszelt citromhéj
Abban a tálban, amiben a piknikre szeretnéd vinni, keverd össze az öntet hozzávalóit. Add hozzá a többi hozzávalót. A piknik előtt legalább 24 órát tartsd hűtőben. /4 személyre/
Görögdinnye bazsalikom ecettel 1 db magtalan vagy magos görögdinnye ½ bögre ecet (vagy 3 evőkanál almaecet és két evőkanál víz) 2 evőkanál friss, apróra vágott vagy szárított bazsalikom 2 teáskanál méz
Vágj a görögdinnyéből golyókat (kb. 4 bögrényit) és hűtsd 6 óráig. Keverd össze az ecetet, bazsalikomot, és mézet és csorgasd rá a dinnyedarabokra. A dinnyehéjakból mutatós díszítéseket vagy kis tálkákat vághatsz ki. /4 személyre/ Anne-kori esküvői menü Az 1900-as évek esküvői nagyon hasonlítottak a maiakra… nagy események voltak. Minden esküvői fogadásnak fontos részei voltak az ételek. A kor legízletesebb ételei közül párat felszolgáltak és a vendégek hatalmas, ízletes lakomákat vártak. Itt olvashattok egy menüt, ami hasonló ahhoz, amit felszolgálhattak Anne korában.
Előétel: Forró mandulás-rákos mártás
1 bögre krémsajt 1 doboz/konzerv rák hús 1 ½ bögre mandula 2 evőkanál aprított fokhagyma 1 evőkanál tej ½ kiskanál torma ¼ kiskanál só ¼ kiskanál bors
Keverd össze jól a hozzávalókat és öntsd bele egy kb.20 cm átmérőjű formába /tepsibe. Fedd le a felezett mandulákkal. Süsd 190 C – on 15 percig. Tálald pirítóssal vagy sós keksszel.
Leves: Prince Edward szigeti krumpli leves 3-4 közepes krumpli, negyedbe vágva 3 bögre gyöngyözve forró víz 1 kávéskanál só 2 bögre tej 1 evőkanál reszelt fokhagyma 3 evőkanál vaj csipet bors ½ bögre reszelt sajt( mozzarella ajánlott)
Főzd a krumplit fedett fazékban, forró vízben, sóval 25 percig vagy amíg puha nem lesz. (Használhatsz csirke vagy marha főzőlevét vagy húsleves kockát.) Öntsd le róla a vizet és nyomd át a krumplit egy szitán. Keverd össze a tejet, fokhagymát, vajat és borsot egy nagy lábasban. Főzd, de ne forrjon. Keverd bele a krumplit. Főzd újra és ha szükséges, adj hozzá még vizet. Fűszerezd ízlés szerint. Keverd bele a reszelt sajtot. Főzd addig, amíg a sajt meg nem olvad. Díszítsd apróra vágott petrezselyemmel. / 6 adag lesz belőle/
Főétel: Csirke gyömbérrel és mézzel
1 csirke 2 evőkanál vaj ½ bögre méz ½ bögre víz ¼ bögre olvasztott vaj ¼ bögre citromlé 1 teáskanál őrölt gyömbér
Vágd fel a csirkét tálalható darabokra. 2 kanálnyi vajat olvassz meg egy nagy serpenyőben, süsd benne addig a csirkét amíg minden oldala megbarnul. Keverd össze a többi hozzávalót és öntsd rá. Fedd le és süsd alacsony lángon (kb. 40 percig) amíg a csirke megpuhul. /5-6 adag lesz belőle/
|