Kezdőlap arrow A filmekről › arrow Jonathan Crombie életrajza
Jonathan Crombie életrajza

 Jonathan David Crombie

 
1966. október 12-én született Kanadában, Torontóban. Két nővére van. Édesapja Torontó ex-polgármestere, David Crombie, anyukáját pedig Shirley Ann-nek hívják, ami talán egy előjel volt. Történt ugyanis - mint azt, gondolom, mindenki tudja - hogy Jonathan játszotta az Anne of Green Gables-ben Anne Shirley osztálytársát, később barátját, majd férjét, Gilbert Blythe-ot. Na, de térjünk vissza Jonathan pályafutásának legelejére. Gyermekként, ahogy később Jonathan visszaemlékezett, körbetáncolta a nappalit, és arról álmodozott, hogy ő lesz a következő Fred Astaire vagy Gene Kelly.
    Sohasem állt a szándékában, hogy hivatásos színész legyen, mígnem egy középiskolai produkcióban, az Óz, a csodák csodájában szerepelt, és egy szereposztó (casting director - azt az embert nevezik így, aki kiválasztja a szereplőket egy-egy filmhez), Diane Polley (aki mellesleg Sarah Polley anyukája) észrevette a tehetséges fiút, és javasolta neki, hogy jelentkezzen a Judgement In Stone és az Anne of Green Gables filmekbe. Jonathan így is tett, és természetesen mindkét szerepet megkapta. Kétségtelenül Gilbert szerepe az ismertebb, és talán Jonathan ezt is szereti a legjobban.
    Jópár filmben szerepelt, ám inkább a színházban szeret fellépni. A kanadai Stratford Fesztivál tagja 1994 óta. Színpadi munkái közé olyan klasszikusok is tartoznak, mint a

Romeo a Rómeó és Júliából (Shakespeare),

Epheusi Antipholus a Tévedések vígjátékából (Shakespeare),

Lucentio A Makrancos hölgyből (Shakespeare),

Bertram a Minden jó, ha a vége jóból (Shakespeare),

Bud az Ifjúság édes madarából (Shaw),

Vepichodov a Cseresznyéskertből (Csehov)

Orlando az Ahogy tetszikből (Shakespeare).

A Canadian Stage Company produkciójában, az Árkádiában (Tom Stoppard) Valentine Coverly szerepében nyújtott kiemelkedően jó alakításáért '97-ben jelölték a  Dora Mavor Moore Díjra.
    Ezenkívűl egy kanadai komédia színtársulatnak, a Skippy Ranger tagja.

Filmjei:

A törvény útvesztője  (The Good Fight)

The Waiting Game


http://www.youtube.com/v/fzpU_iby0qk