Emily
Emily: A tűzpróba (Emily of New Moon, 1923.)
Emily Starr szeretett édesapja haláláig nem tudja, mi a magány. Noha otthon tanul és játszópajtásai nincsenek, a könyvekben talál barátokat, elnevezi kedvenc fáit és növényeit, s úgy beszél hozzájuk, mintha barátok volnának. Amikor teljesen elárvul, anyja szőrösszívű rokonai sorshúzással döntik el, ki viselje gondját az érzékeny és gazdag képzelőerővel megáldott tizenegy éves kislánynak. Így kerül 'nem szívesen látott' rokonként a New Moon farmra.
A romantikus természetű, ám szókimondó Emilynek nem csupán vaskalapos Elizabeth nénjével, de komiszkodó osztálytársaival is meggyűlik a baja. Akkor kezdenek jobbra fordulni a dolgok, amikor összebarátkozik a féktelen temperamentumú Ilsével, Teddyvel, a művésszel és Perryvel, a világot bejárt tengerésszel...
 
Emily: Barátságok (Emily of New Moon, 1923.)
Emily már a második nyarat tölti New Moon-ban, a titokzatos, sokat látott, öreg házban, ahová édesapja halála után sorshúzás révén került. Noha egyre inkább otthon érzi magát, még mindig sokszor gyűlik meg a baja végletekig puritán, bigott Elizabeth nénjével. Jóval megértőbb rokonra lel azonban Nancy néni személyében, aki nem csupán azt engedi meg, hogy frufrut viseljen és mezítláb csatangoljon, hanem olyannyira szabadjára engedi a kislányt, hogy az életveszélyes kalandba keveredik. "Kajlahátú" Dean Priest menti meg az életét, akiben tüstént rokonlélekre talál és szoros barátság alakul ki köztük.
Emily legkedvesebb időtöltése az írás. Egy táj, egy esemény, egy ötlet, legyen az szép vagy csúnya, addig nem hagyja nyugodni, amíg "ki nem írja" magából. Megigézi őt és óhatatlanul tollhegyére kívánkoznak az élet komédiái és tragédiái, a valóság függönye mögött rejtőzködő álomvilág...
 
Emily: Bagolykacaj (Emily Climbs, 1925.)
Emily, Ilse, Teddy és Perry már a Shrewsburyi középiskola diákjai. Emily az hitte, csodás lesz a szép Shrewsburyben lakni és középiskolába járni, ám a sokszínű Mr. Carpenter után sótlannak és szellemtelennek tűnik az összes tanár, és van egy undok, másodikos lány, akit első látásra ellenszenvesnek talál.
Emily Starr egy sereg oktalan és helytelen dolgot művel, ámde ő nem hétköznapi kamaszlány. Naplója minden ifjonti csiszolatlansága és dőlt betűi ellenére bármely önéletrajzírónál hívebben mutatja be az immár tizennégy esztendős lány környezetét, személyiségét, fantáziadús, önelemző elméjét. Vessünk hát egy újabb pillantást a Jimmy-naplók lapjaira, amelyet ezúttal nem csupán a New Moon-i toronyszobában, hanem Shrewsbury-ben, a barátságtalan Ruth néni fedele alatt és állandó szurkapiszkái közepette ír ...
 
Emily: Forgószél (Emily Climbs)
Emily sikerek, kudarcok, no és persze vad kalandok közepette elvégzi a középiskolát és visszatér szeretett New Moonjába, ahol semmi sem változott, amióta hét évvel ezelőtt odaérkezett. Mindazonáltal Shrewsburyben és Blair Waterben sokan vélekednek úgy, hogy New Moon unalmas hely egy fiatal lány számára, ahol nem bontakozhat ki, ahol semmi sem lehet belőle. Nem csoda hát, ha ostobának tartják Emilyt, amikor visszautasítja a fantasztikus lehetőséget: egy New York-i magazin állásajánlatát. Csakhogy Emily Starrnak nagyon is határozott elképzelései vannak jövőjét illetően, és úgy véli, hogy azért, mert New York és New Moon közül az utóbbit választotta, még nem veszítette el az esélyt, hogy sikeresen megmássza az Alpok ösvényét.
 
Emily: Szerelmek (Emily's Quest, 1927.)
Az Emily öt kötete a kiskamasz barátságoktól a szerelmekig és az íróvá érésig követi nyomon a szeretetre méltó hősnő életét. Emily Starr neve nem kerül szóba, amikor Blair Water szépségeit emlegetik, ám aki egyszer megpillantotta őt, sosem felejti el. Akár a gyémánt tüze, úgy ragyog ki a józan és gyakorlatias Murray-k közül. Sokan szeretik, sokan nem állhatják, de senki sem közömbös iránta.
Emily barátai mind elkerültek Blair Water-ből, és valóra váltották gyerekkori álmukat. Emilynek is sikerül végre megmászni az Alpok ösvényét: kiadják egy könyvét. De úgy tűnik, a magánéletben egyelőre nem valami boldog ... Nem lenne azonban hamisítatlan Lucy Maud Montgomery-regény azonban, ha a végén nem találnának egymásra Teddy Kenttel.