Kezdőlap arrow A filmekről ›
A filmek rövid tartalma
1-2. rész:

Anne árva lányként a sokgyermekes Mrs. Hammondnál tengeti életét, ahol keményen kell dolgoznia megélhetéséért. Egy napon visszakerül az árvaházba. Egy félreértésnek köszönhetően a Prince Edward-szigeten találja magát, Matthew és Marilla Cuthbertnél, akik tulajdonképpen egy fiút akarnak örökbe fogadni. De a maga nyílt és szeretetteljes módján Anne-nek sikerült belopóznia a szívükbe, és végül az idős testvérpár úgy dönt, megtartja.

Anne és Diana Barry, Cuthberték szomszédjának a kislánya kebelbarátnők lesznek, és sok csínyt követnek el. Egyszer például Anne véletlenségből ribiszkeborral leitatja a barátnőjét, abban a hiszemben, hogy málnaszörpöt adott neki. Anne hátrányban érzi magát vörös haja miatt, és ez ellen megpróbál tenni valamit, minek köszönhetően sikerül zöldre színeznie a haját...

Egyvalakivel azonban sehogy sem jön ki, és ez Gilbert Blythe, aki az első iskolai napon Répának nevezte, s ezt Anne képtelen megbocsátani neki. A charlottetowni Királyi Akadémia záróvizsgáján mindketten első helyen végeznek, sőt Anne elnyer egy irodalmi ösztöndíjat is, amit azonban nem vehet igénybe, mivel Matthew hirtelen meghal, Anne pedig nem akarja, hogy Marilla eladja a Zöld Ormot. Így hát elfogadja egy közeli falu tanári állását. Gilbert, akivel való viszonya időközben javult (mivel az kimentette a folyóból még korábban), cserél Anne-nel, így a lány Avonlea-ben maradhat, és az ottani iskolában taníthat.

 

3-4. rész:

Anne tanítónő Avonlea-ben, és közben Gilberttel együtt levelezőn megszerzi a diplomát. Időközben igazi jó barátokká váltak. Anne régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy írónő legyen, de Gilbert azt mondja neki, hagyjon fel a magasröptű történetek írásával, amiket úgysem olvasna el senki. Sokkal jobb lenne, ha Avonlea-ről és lakóiról írna egy könyvet.

Természetesen Anne ezúttal sem menekül meg a kalamajkáktól, de végül lassacskán mégis felnő. Legjobb barátnője, Diana elfogadja egy fiatalember házassági ajánlatát, és nemsokára össze is házasodnak. Gilbert is megkéri Anne kezét, de ő visszautasítja, mert úgy gondolja, nem szereti eléggé a férfit.

Diana esküvője után Anne Kingsporba utazik, és elfoglalja tanári állását egy előkelő leányiskolában. Itt egyből ellentétbe kerül a mogorva, barátságtalan igazgatónővel és tanítványainak nagy részével, a Pringle-családból származó csemetékkel, sőt magával az egész Pringle-klánnal, akik a város igazi urai. Tanítványai közül egy rokonlelket talál csak: Emmeline Harrist, aki maga is félig Pringle. Egy régi naplónak és egy színielőadásnak köszönhetően azonban minden jóra fordul: kibékül a Pringle-ekkel, Emmeline-t magához veszi az édesapja, Morgen Harris kapitány ,  aki még Anne kezét is megkéri, de ő visszautasítja.

Egyszer, amikor hazautazik, összetalálkozik Gilberttel, aki időközben beiratkozott az orvosi egyetemre. Gilbert elmondja neki, hogy eljegyezte Christine Stuartot, és nyáron lesz az esküvőjük. Anne sok boldogságot kíván nekik, habár alig akar hinni a fülének.

A tanév végén Anne úgy dönt, visszatér Avonlea-be. Megfogadta Gilbert tanácsát, és belekezdett egy olyan regény írásába, amely Avonlea-ről és annak lakóiról szól. Egy kiadó el is fogadta a művét. Egy véletlennek köszönhetően megtudja, hogy Gilbert skarlátos, és talán soha nem épül fel többé. Anne ráébred az igazi érzéseire, és végül egymásra találnak Gilberttel.

 

5-6.rész

Anna hosszú idő után először tér haza. Marilla halála után eladták a Zöld Ormot, ezt most már bánja. Legjobb barátnője, Diana mindent elkövet, hogy jól érezze magát otthon. Gilbert Blythe, a vőlegénye New Yorkban kap ösztöndíjat, így Anna követi őt. Egy híres könyvkiadónál kap állást. Teszik mindketten a dolgukat, de a nagyvárosi életforma nem igazán ínyükre való. A fiatal írónő továbbra is éjt-nappallá téve könyvén dolgozik, mígnem a sikeres író, Jack Garrison ügyes csellel nem cseni el megírt munkáját. Közben Gilbertet is csalódás éri a kórházban, ezért úgy döntenek: hazaköltöznek. Közben Európában zajlik az I. világháború ...